Shopping Cart
林奕匡 - Philosophy (EP)

林奕匡 - Philosophy (EP)

  • Product Code: 194399679029
  • Release Date: 2021-11-19
  • Availability: In Stock
  • HK$150.00


林奕匡(Phil)2021年全新EP《Philosophy》,以深入淺出的角度,跟大家談一場「匡」式哲學。
Philosophy,哲學,顧名思義,今次Phil的全新EP就是充滿哲學性!

但千萬不要被這個命名嚇親,覺得會是高不可攀、難以理解的課題,身為填詞人的Oscar反指是很大眾化的內容。
「我只係想大家用好普及嘅層面去反思自己嘅生命哲學:時間係咩一回事?
思考係咩一回事?愛係咩一回事?以上種種喺日常生活裡面,又即係發生緊乜嘢事?我想透過Phil嘅音樂同大家分享想法。」

Phil創作的旋律很有個人特色,身為監製的Edward形容為
帶點英倫感覺的模糊感—像是在水裡,帶點矇查查的感覺。
由於有這樣的特點,Oscar在填詞之前,便與Edward有共識,
就是每首歌都沒有明顯的定論,留下一個糢糊點,等聽眾可以反思:
〈時間的囚犯〉令我們反思應否按照既定的模式生活;
〈沉思者〉提出了思考的重要性;〈關於愛的碎念〉則談好勝與愛情之間該如何取捨;
新作〈解答〉則分享了不同的思考角度去解讀人生的苦澀。

Oscar說:「喺一個模模糊糊嘅氣氛下,曲詞編就可以有同步嘅感覺。」
就連Phil都很喜歡今次這個概念完整的EP。
「呢隻碟喺上年年尾已經定咗個方向,有咗概念先去寫歌,係好事,
而且成個過程中我嘅input亦係咁多年嚟最多,好似〈時間的囚犯〉同埋〈關於愛的碎念〉,
都係自己提出題材,正因為參與度高咗,學到嘅嘢亦更多。」

Phil直言,《Philosophy》令他更了解自己,了解自己的音樂,
甚至更主動去表達自己,是一個很美好的音樂旅程。

01. 時間的囚犯
02. 沉思者
03. 關於愛的碎念
04. 解答
Bonus Track :
05. 佚名花